Használati utasítások

- 1 -

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

(Szőrme, Irha és bőrruházati termékekhez)

Az Ön által vásárolt bőrruházati termék természetes állati bőrből készült. Az állat bőre fajtától függően lehet vastagabb, vékonyabb, tömörebb illetve lazább szerkezetű. A bőrruházati termékek –a bőrök nagyságától függően – több állat bőréből készülnek. Egy bőr – természetes tulajdonsága miatt az élete során megsérülhet, ezeken, a helyeken bőrhegek kialakulhatnak – ezért tömöttebb és lazább szerkezetű részekből állhat. Ezért az egyes darabok között és az egyes darabokon belül lehetnek kisebb szín és szerkezeti eltérések, amik a termék minőségét közvetlenül nem befolyásolják, hiszen ez a természetes alapanyagokra jellemzőek.

Marhabőr: vastag, sima tapintásúak, teljes nagy barkás kikészítésűek. A külső mechanikai igénynek jól ellenálló.

Juh bőr: vékony lágy tapintású, apró barkamintázatú. Ruházati bőrnek legideálisabb puha és lágysága miatt kényelmes viselet. Külső mechanikai igénybevételnek kevésbé ellenálló.

A termék viselése közben az alábbi használati tanácsokat vegye figyelembe. A terméket vállfán, vagy fogason, fénytől védve tárolja. A termék felületéről az enyhe szennyeződések puha ruhával, történő törléssel eltávolíthatók az erős szennyeződésektől óvja. A bőranyagot védje az átázástól (erős megázástól, párától. Ha a termék megázott, a bőrfelületről a vizet itassa fel és a kabátot formára igazítva, vállfára akasztva, a nadrágot, szoknyát formára igazítva, simán kifektetve vagy függesztve szobahőmérsékleten, sugárzó hőtől (fűtőtest, kályha stb.) távol szárítsa és utána a hozzávaló bőrápoló szerrel finoman, lekezelheti.(vagy kérje szakember segítségét)

Óvja az erős mechanikai sérülésektől. A hátitáskák és válltáskák használatát, melyek a bőr külső felületét dörzsölés hatására roncsolhatják. Az éles tárgyak és a maró anyagok (pl.: savak, lúgok, olajok, zsírok stb.) Maradandó károsodást okoznak.

A fogyasztót vásárláskor megilleti a szavatosság (Ptk 305-311§) szavatosság, de nem terjed ki termék azon hibáira, amelyekre az eladó a vásárláskor felhívja a vevő figyelmét.

 

A BŐRRUHÁZATI TERMÉKEK HÁZILAG NEM TISZTÍTHATÓK, NEM FESTHETŐK!

TISZTÍTÁSÁT SZAKEMBERREL VÉGEZTESSE!

 

 

- 2 -

TÁJÉKOZTATÓ A BŐRTISZTÍTÁSRÓL ÉS BŐRFESTÉSRŐL

 

 1. A bőrtisztítás csak a természetes szennyeződések eltávolítására szolgál.
 2. Foltokat, pecséteket a tisztítás nem távolítja el, esetleg halványítja.
 3. Foltokat, pecséteket, kopásnyomokat festéssel sem lehet eltüntetni.
 4. A bőrbetegségek (májmétely, szőrtüszőgyulladás, ostorcsapás, fekélyes hegek, hájránc, stb.) a tisztítás után feltűnőbben látszanak, főleg a velúr, irha és hasított bőr ruházatnál, ezek a bőrhibák szintén nem tüntethetőek el még festéssel sem.
 5. A bőrruházatnál helyi foltkezelés nem használható.
 6. A nappabőr ruházatot tisztítás után célszerű festeni, mert a tisztítás mechanikai hatása miatt a festékréteg kophat, esztétikailag ez festéssel korrigálható.
 7. A festés hatására a ruházat egy fokkal keményebb tapintású lehet, ami egy-két napi viselés után a test hőmérsékletétől, a légnedvességtől visszapuhul. A jelenség jó minőségű nappa és nubukbőröknél nem tapasztalható.
 8. Csak saját színre történő visszafestést vállalunk, esetleg egy-két árnyalattal lehet a színt sötétíteni.
 9. A nyakrésznél, kézelőnél lévő erősen látszó zsíros szennyeződés tisztítható, de ezek a részek kivilágosodnak, mert a képződő zsírsavak a légnedvesség és az oxidáció hatására a bőr felületét megmarják.
 10. A világos színű női bőrkabátoknál gyakori az alapozó, a hajfesték, a táska által okozott elszíneződés, ami sajnos maradandó kárt okoz, nem távolítható el maradéktalanul.
 11. Ragasztott velúrruházatnál a ragasztó átüthet a színoldalra, sötétebb lesz a ragasztásoknál egy árnyalattal.
 12. A bőrruházat, mivel táblás bőrből konfekcionálják soha nem egyforma minőségű részekből áll. A minőség varrástól-varrásig egyforma, de a szomszédos anyag már lehet, hogy más állat bőréből készült, így tisztítás, festés hatására enyhe színeltérések, tapintásbeli különbségek előfordulnak.
 13. A bőrruházat nem vízálló, eső hatására foltok képződnek rajta ez leggyakrabban a sertésvelúr ruházatra jellemző.
 14. A szőrmebundák használatánál a leggyakoribb hiba a sárgulás, ami egy oxidációs folyamat, nem lehet tisztítással helyrehozni.
 15. Azok a szőrmebundák, amelyek erősen hullatják a szőrmerészt, illetve a varrások mentén szakadozottak nem tisztítható.
 16. Amennyiben vita merülne föl az elvégzett munka minőségével kapcsolatban, az SZFT KFT pártatlan szakvéleménye a mérvadó.A szakvélemény anyagi vonzata azt a felet terheli,akinek nincs igaza a fölmerült kérdésben.
 17. Amennyiben, a cégünkhöz beadott ruhadarab (az SZFT KFT szakvéleménye ,illetve dolgozóink elismerése alapján) a munkafolyamat során károsodott,illetve használhatatlanná vált,a kártérítési összeg megállapítása a Bizományi Áruház Vállalat (BÁV) szakképzett becsüsének értékbecslése alapján történik.Az általa megállapított összeg kerül kifizetésre,az ügyfél részére.